Himmelsgott!

DF3492F0-B7D7-4F14-8C69-91B256443DDE

Flädersaft! Inget kan vara godare just nu. Ett glas kallt flädersaft en solig dag när man just badat, cyklat en tur eller bara varit i solen.

Idag har jag gjort min tredje sats på en vecka.

Första gjorde jag på den Sambucus nigra, äkta fläder, som blommar på lekplatsen bredvid oss i Arlöv. Den är alltid tidig. Stora fina och, inte minst viktigt, bladlusfria klasar.

Förra helgen knackade jag på i Elleholm hos Gunilla Abrahamsson och bad om lov att få plocka några av de jättestora gräddgula fläderklasarna vid hennes röda lada. Det fick jag.

Och så idag såg jag det. Min svartbladiga fläder med rosa blommor hade slagit ut.

8C6DB353-0265-4B8C-B0E7-0B15D129FA09

’Black Lace’ heter sorten. Otroligt söta blommor. Det kändes nästan lite hårt men nu ligger dem i finaste lerfatet med socker citron och citronsyra.

Det blir rosa flädersaft till midsommar.

Hurra!

Å just det – receptet:

Plocka 30 klasar äkta fläder ( obs äkta fläder har flata gräddvita klasar och får svarta bär. Druvflädern som är giftig har toppiga blommor och röda bär, plocka inte den!

1,5 l vatten

1,5 kg socker

3 citroner

60 gr citronsyra

Lägg blommorna i en stor skål. Koka upp vattnet och rör i sockret. Lös upp citronsyran i vätskan.

Citronerna kan du antingen skiva tunt och lägga i eller riva skalet i och pressa i saften. 

Häll vätskan över blommorna. Bind en ren handduk över och låt stå svalt fem dagar. Häll den koncentrerade saften på en flaska att ha i kylskåpet.

AB44038F-4881-4196-9B46-17BCA293DBD9

Häll  resten på burkar och förvara i frysen.

Kommentarer