Tackåhej!

IMG_0387

I kväll lämnar jag Kroatien med ett leende. Kul att upptäcka ett nytt land. Var visserligen i Dubrovnik 1980 men det var ju en helt annan tid…
Så är Kroatien ett trädgårdsland? Nja kanske inte så som vi tänker trädgård i traditionell mening. Här finns säkert en och annan privat trädgård värd att se men i den här delen av Europa har trädgård i efterkrigstid mest behövts för att odla sin mat. Några stora praktfulla välbevarade palatsträdgårdar kan man inte heller hitta precis här.
Men visst växer det. Nerium oleander som häckar längs vägarna, stora olivträd och imponerande grönska trots torka och stor brandrisk så här års.
Arboretet Trsteno norr om Dubrovnik ståtar med två gigantiska flerhundraåriga plataner och ett sommarresidens med charmigt förfall och läge.

Den botaniska trädgården Kotsina i utkanten av Makarska var en väldigt positiv upplevelse.
Mycket tack vare guiden Mila som hade spännande historier att berätta om örterna och buskarna.

Många endemiska plantor som bara hör hemma här och anpassat sig till torka och skogsbränder. Den inhemska tallen sprider till exempel inte eld lika snabbt som Aleppotallen som har längre barr och yvigare kottar.
Den botaniska skolträdgården i Kastela ser jag fram emot att få gå in i i oktober när jag kommer hit nästa gång. Gärna med både elever och lärare på plats då.

Och så alla dessa små och stora lotter längs vägen med fantastiska tomater, auberginer, paprika mm mm. Odla sin jord för att äta är huvudsaken fortfarande.
Så visst är Makarskarivieran värd en grön resa!
Och om man vill åka hit bara för att sola och bada så går det förstås också väldigt bra….
IMG_0385

Två gigantiska plataner tronar vid entren till Trsteno arboretet. Bra start på turen.

IMG_0382

Neriumhäckar längs vägen är praktiskt. Härnere…

IMG_0384

Och överallt på torg och restauranger. Alla färger lika fina!

IMG_0383

Fin utsikt över Adriatiska havet från Trstenoarbortet.

 

 


 

Kommentarer