Mums för människor

IMG_0129

Japp jag gillar sötsaker. Och bäst är när de är nyttiga!

I fjol planterade jag en ny liten lavendelhäck. För bina, fjärilarna och människornas skull.

Idag gjorde jag lavendelskorpor. De är så fruktansvärt goda. Går åt som smör. Och innehåller just det. Plus lite mandel, nötter, honung, choklad och socker. Och lavendel så klart.

Lite trixigt varje år att få till formen och att inte låta dem vara inne för länge i ugnen. Eftersom vi har ny ugn i år blev det lite varmt ett tag men då får man äta dem först så ingen hinner se.

Men för övrigt blev de bra i år oxå. Kunde haft i lite mer lavendel men gränsen är hårfin när det börjar smaka tvål.

Största problemet? De tar slut för fort…

Här kommer receptet:

Lavendelskorpor, originalet från Anna Bergenströms bok
60 skorpor

100 gr hasselnötter
50 gr mandel. Ekologisk!
Ca 100 gr mörk choklad. Obs – inte blockchoklad
150 gr smör
2 dl socker
1 dl honung
1 ägg
5 msk lavendelblommor
1 msk vaniljsocker
knappt 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Hacka mandel och nötter. Bryt chokladen i bitar och hacka grovt.
Hacka lavendelblommorna. Lägg åt sidan.
Rör smör, socker och honung poröst. Blanda i ägget och mjölet med vaniljsocker och bakpulver.
Sist i med allt det hackade. Blanda.
Forma degen till 6 st smala rullar, lika långa som kortsidan av en bakplåt. Lägg dem tre och tre på två plåtar.
Platta till med handen.
Grädda i knappt 200 gr i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Skär sedan smala, sneda bitar, ställ dem på kant och grädda ytterligare 10 min.
Kallna.

Ääääät!

IMG_0131 IMG_0132IMG_0133

Å så tog julens nötter slut. Det var ju oxå bra.

Kommentarer