Eldsjälar!

pwplliilcdjkgb66cj12

Bland det roligaste i den här världen är att få dela ut pris till människor som förtjänar det.

I torsdags fick jag äran att dela ut Riksförbundet Svensk Trädgårds utmärkelse till ett par riktiga eldsjälar.

Extra roligt var det då eftersom de är från Blekinge.

Ulla och Åke Persson från Bräkne-Hoby är flitiga medlemmar i Bräkne-Hoby Trädgårdsförening och verkligen värda utmärkelsen.

Sitt pris fick de på scenen under Nordiska Trädgårdar och Åke höll ett så fint tacktal. På slutet av det blev jag nästan rörd till tårar själv eftersom han då visade en bild på Ulla framför deras fina trädpion ’Rockii’. Köpt hos trädgårdsmästaren Arthur Persson. Min pappa!
Så fint att pappa, som varit död sedan 2000, ännu lever i trädgårdsvärlden.

IMG_9021

Vill ni se Ulla och Åkes fina trädgård så har de nu lovat mig att visa den under Tusen Trädgårdar 2108, den 1 juli.

Så här löd motiveringen till priset de fick:

”För nionde gången i ordningen har Riksförbundet Svensk Trädgårds utsett sin eldsjäl. I år är de till och med två till antalet. Den årliga utmärkelsen går till en medlem en ”doldis”, som entusiasmerar och osjälviskt arbetar för sin trädgårdsförening och dess medlemmar. I år tilldelas utmärkelsen två eldsjälar, makarna Ulla och Åke Persson.

Ulla och Åke är aktiva i Blekinge, ”Sveriges trädgård”, och sin lokala trädgårdsförening, Bräkne-Hoby Trädgårdsförening. Föreningen har 125 medlemmar och utgör en av Riksförbundet Svensk Trädgårds närmare 160 föreningar runt om i landet. Under många år har makarna utgjort föreningens fasta punkt, såväl socialt som kunskaps- och idémässigt.

Ulla var vice ordförande i föreningen i början på 2000-talet och därefter kassör och vice kassör. Hon har ordnat otaliga lotterier och bakat mängder med bröd till medlemsmöten, allt för att bygga upp föreningens gemensamma kassa. Ulla som har stor kunskap om trädgård delar frikostigt med sig av sina kunskaper om plantor och fröer. Med stor energi deltar hon också regelbundet i skötseln av Svenmanska parken, för vilken föreningen påtagit sig ansvaret.

2009 blev Åke styrelseledamot i Bräkne-Hoby Trädgårdsförening och har under åren bidragit stort med sina idéer och tillfört föreningsmedlemmarna mycket kunskap. Bland annat har Åke haft kurser i betonggjutning och hypertufa och hållit föredrag kring sin egen passion för vitlöksodling. Han var en av initiativtagarna till samarbetsprojektet Svenmanska parken i Bräkne-Hoby och har bidragit stort med sina insatser kring anläggnings- och skötselarbete. Sedan 2016 har Åke även en aktiv roll i ett nytt projekt. Den här gången för att anlägga en nejlikrabatt vid ortens hembygdsmuseum.

Detta engagerade par har dessutom en fantastisk visningsträdgård som de gärna delar med sig av. Trädgårdsintresserade reser långväga ifrån för att uppleva deras privata trädgårdsparadis. Under alla år har både Ulla och Åke med positiv och ödmjuk framtoning, alltid ställt upp för föreningens och medlemmarnas bästa. Detta villkorslösa engagemang sammantaget, ligger till grund för motiveringen till de värdiga mottagarna av årets utmärkelse.”

Bilderna i inlägget har Åke Persson tagit.

Kommentarer