Sol över Alnarp och vårt gröna kulturarv

alnarp2

Just i dag sken solen extra starkt över Alnarp. Och särskilt fint sken den över den Nationella genbankens samling av kulturarvsväxter som invigdes i dag.

Från och med idag finns 2 200 sorter av perenner, träd, buskar, köksväxter, fruktträd, humle och bärbuskar mm planterade här – för vår skull. De här växterna har samlats in av Programmet för Odlad Mångfald sedan 2001.  Tankarna om att bevara mångfalden av växter i vårt land kom för 20 år och nu är den jordad.

Här står till exempel det femhundraåriga päronträdet från Närke, Morfar Alberts phlox, humle från hela landet (och tänk vad mikrobryggerierna ska jubla!) och nästa år kommer även rosorna att få sin alldeles egna avdelning. Och många många fler växter, växter som odlats i svenska trädgårdar i mer än 50 år och som alla, alla, har en alldeles egen lokal historia.

Man blir faktiskt lite tårögd av att gå här. Som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som invigde genbanken sa: vi får dofta på samma dofter som våra förfäder.

Det är fint!

Här växer vår gröna historia helt enkelt. En historia som man även har nytta av i forskning för att få fram nya bra sorter till framtidens trädgårdar.

Nästa år ska även allmänheten få komma in men än så länge är grindarna låsta.

Här kan du tjuvkika:

alnarp9

Rosorna får sin egen plats nästa år.

alnarp8

Skockan Herrgård tillsammans med gamla sorters rabarber.

alnarp7

Else-Mari Strese har koll på humleinsamlingen.

alnarp6

Humlesorten Näs.

alnarp4

Äldsta päronet, från 1500-talet.

alnarp5

Sannhedspäronet står på gården hos Kerstin och hennes son Emil. Från och med i dag finns även två på genbanken i Alnarp.

alnarp3

Sven-Erik Bucht visste hur man planterar ett päronträd. Trots att han kommer från norr om Haparanda där fruktträd inte går så bra…

alnarp2

Nästa år när perennerna etablerat sig kan genbanken öppnas för allmänheten.

Förresten – det finns förstås kulturarvskrukväxter och pelargoner också. Pelargonerna Drottningminne och Karna finns ute i handeln redan.

Kommentarer