Kuppramåla – småländsk romantik (och lite slit)

IMG_7562

Ja, jag vet att jag är lite tjatig men det där med att komma hem till andra människors trädgårdar, ingenting går upp mot det.

I två dagar har jag fått förmånen att åka med Bergianska trädgårdens vänner i Blekinges gröna rum.

Helt underbart. Känner mig alldeles lycklig efter att ha fått återse Susanne Demånes konstnärsträdgård i Edestad, lugnt promenera i Ronneby brunnspark och hinna säga hej till May-Käthes och Stefans toppenträdgård i Torhamn.

Men, vi började faktiskt resan i Småland, precis på gränsen mot Blekinge.

I Kuppramåla finns Anita och Peter Bryngelssons fullständigt makalösa trädgård. Den fick utmärkelsen Sveriges vackraste 2016. Välförtjänt!

Sedan 1992 har de odlat här. Komministerbostället var inte i bästa skick när de övertog det och senare har de upptäckt att hjälpprästerna som bodde här kallt konstaterade att det inte gick att odla här…

Det har Anita och Peter ändrat på. Fast inte utan slit så klart. De slåss mot mullvadar och harar, rådjur och älgar och en sandig jord som måste få ny näring hela tiden.

Men gud så vackert det har blivit.

Köksträdgården i högform med svällande kålhuvud och meterhög palsternacksblast, perennrabatten mot huset i högform om än sen i blomningen enligt Anita, blåaste blått mot den vackra ytterdörren och en ängsplan mot den vackra gamla ladan. Plus ovanliga träd, en damm full med kojkarp, en parkliknande del och en grusad gårdsplan på entrésidan som bara är kalasfin.

Kolla själv:

IMG_7585

IMG_7584

IMG_7575

IMG_7571

IMG_7567

IMG_7591

IMG_7559

Kommentarer