Göteborgs botaniska, Gerben och nya gröna vänner

IMG_5029

Den här helgen visar sig verkligen Göteborgs botaniska från sin allra bästa sida. Det blommar spännande arter i lökhuset, Dionysiorna står i klaraste gult och lila och solen skiner över knoppande träd och buskar.

Att gå en promenad i botaniska är en skön känsla för alla människor men för den växtintresserade är det förstås extra spännande. Allt är namnskyltat och man lär sig enormt mycket av en promenad här. Ändå mer lärorikt blir det förstås med en bra guide. Och bättre guide än Gerben Tjeerdsma är svårt att få. Han jobbade 17 år på botaniska och har bland annat varit med och gjort om en del av klippträdgården. Jag gjorde ett Gunnels Gröna med Gerben för tio år sedan och det var så kul att se botaniska med hans ögon.

I går fick alla som är med i årets projekt VäxtrumiLerum en exklusiv visning av botaniska tillsammans med Gerben. Gruppen fick komma in i det allra heligaste. In till Dionysiorna, kuddvivorna, och in i förökningshusen där samlingarna och moderplantorna står. Heliga platser helt enkelt. Och här håller man händerna på ryggen och går försiktigt. Och andäktigt.

Lite som när man går på en visning av en konstuställning – så mycket mer man förstår och lär sig när man guidas till verken.

I dag ska jag ta en ny tur i botaniska, särskilt i butiken som jag inte hann med i går. Och vill du sedan höra mig prata om trädgård så ta dig till Dalheimers hus i Göteborg kl 15 idag. Då är jag där!

IMG_5019

I Gunnels Gröna visade Gerben hur man tar sticklingar av dionysiakuddarna. Med pincett och rakblad. Ett riktigt precisionsjobb som lönat sig.

IMG_5016

Här står Paeonia och Corydalis från insamlingar ute i världen. Vetenskapligt material.

IMG_5007

I perfekt klimat står världens största Dionysiasamling på botaniska i Göteborg. Imponerar på alla så här års när det blommar.

IMG_4984

I lökhusen ute blommar det nu hela tiden något nytt och vackert.

 

Kommentarer